I 2023 la vi en ny strategisk retning der vi valgte å fokusere på jernbaneindustrien og bli det ledende kompetansehuset for vedlikehold av jernbanekjøretøy. Jernbane i seg selv er bærekraftig. Bærekraft for Mantena handler først og fremst om det produktet vi leverer. Kjernevirksomheten vår er å drive ansvarlig og godt vedlikehold. Vårt hovedmål er å bidra med å flytte både personer og gods fra vei til bane. Men vi blir også påvirket av de endringene som skjer i samfunnet. Klimaendringene påvirker vår industri i forhold til både ras og flom som har direkte konsekvens for infrastrukturen. Så det er et stort og viktig tema for Mantena i årene som kommer hvordan vi i større grad kan jobbe med risiko og hvordan bransjen samarbeider rundt den type hendelser, sier Silje Holestøl, direktør for Strategi og Bærekraft i Mantena.
INTERVJUET
Mantena er en ledende aktør innen vedlikehold og reparasjon av jernbanekjøretøy i Norge og Sverige. Med over 792 ansatte fordelt på ulike lokasjoner jobber vi kontinuerlig med å utvikle bærekraftige løsninger for fremtidens transportsektor. Selskapet omsetter for omlag 1,7 milliarder kroner. www.mantena.org
Intervju med Silje Holestøl, direktør for strategi og bærekraft i Mantena
Hva legges til grunn for Mantena`s bærekraft?
For å starte med historie, så kom Mantena fra det gamle NSB og når jernbanereformen tredde i kraft i 2017 ble reformen en katalysator for mange endringer i bransjen. For Mantena´s del innebar det å gå fra monopolsituasjon til full konkurranse med kommersialisering og profesjonalisering og en ny hverdag med store internasjonale selskaper som konkurrenter. I 2023 la vi en ny strategisk retning der vi valgte å fokusere på jernbaneindustrien og bli det ledende kompetansehuset for vedlikehold av jernbanekjøretøy. Jernbane i seg selv er bærekraftig. Bærekraft for Mantena handler først og fremst om det produktet vi leverer. Kjernevirksomheten vår er å drive ansvarlig og godt vedlikehold. Vårt hovedmål er å bidra med å flytte både personer og gods fra vei til bane. Men vi blir også påvirket av de endringene som skjer i samfunnet. Klimaendringene påvirker vår industri i forhold til både ras og flom som har direkte konsekvens for infrastrukturen. Så det er et stort og viktig tema for Mantena i årene som kommer hvordan vi i større grad kan jobbe med risiko og hvordan bransjen samarbeider rundt den type hendelser. Mantena, som enhver annen virksomhet, har også en påvirkning på både det lokale miljøet, klimaet og verdikjeden vi inngår i.
Bærekraft ambisjon – hvordan oppnå klimanøytralitet innen 2050?
Bærekraft ambisjonen er i tråd med de mål som både Norge og EU har uttalt. Iht. vår klima og miljørapport er ca. 98% av vår CO2 påvirkning fra scope 3, som er leverandørkjeden vår. Det å drive vedlikehold av jernbanekjøretøy er materialintensivt med til dels høyt deleforbruk som også betinger store lagre av korrektive deler. Det er mye gummi, stål, plast, støpejern, kjemikalier, møbelstoff, glass, glassfiber, batterier og elektromateriell. Mye av materiellet er i mindre grad gjenbrukbart i vår egen verdikjede og det har selvsagt en negativ påvirkning på sirkulærøkonomien i verden.
Den største driveren vi kan påvirke direkte er transporten. Vi kommer aldri til å slutte å bruke deler, så på kort sikt er utfordringen hvordan vi transporterer og hvor vi geografisk kjøper fra. Det er her vi har størst påvirkning. Vi har begynt å stille krav til leverandørene om elektriske kjøretøy, men det er ganske krevende for etterspørselen er mye større enn tilbudet. Vi har også begynt å teste betalingsvilligheten hos kundene.
Hvilket bærekraft-tema er vesentlig for Mantena?
Uansett hvordan vi snur og vender på det, så er klimaendringer det mest vesentlige. Vi er sårbare med den forretningsmodellen vi har både med hendelser ift. infrastruktur, men også i forhold til leverandørkjedene. Når det skjer oversvømmelser på kontinentet, slår det ut umiddelbart for våre leverandører. Så derfor er vi sårbare for leveranser, men det gjelder alle som er i denne bransjen for innkjøpene er fra samme leverandørkjede.
Som den strategiske retning «Nordens kompetanse hus for jernbanekjøretøy», hvilke mål og tiltak er lagt?
Mantena har valgt å fokusere på det norske og svenske markedet. Vi vant nylig en ny fem års kontrakt for å vedlikeholde Öresundstogene frem til og med desember 2030 i samarbeid med VR Sverige. Mantena har vedlikeholdt X31 togene siden 2020, først i samarbeid med SJ, og deretter i en direktekontrakt for Öresundståg. Nå skal togene vedlikeholdes i samarbeid med VR, den finske togoperatøren, som har vunnet flere kontrakter de siste årene. Vi har forventninger til å ta flere kontrakter i Sverige. Det norske markedet er sterkt drevet av få men store kontrakter. Mantena har Nordlandsbanen, trafikkpakke 2, Sørlandsbanen, trafikkpakke 1 og flytogene, og sa har vi en vesentlig posisjon ift. godstogene.
Nytt analyseverktøy øker forutsigbarheten
Vi vil gjøre vedlikeholdet mer og mer datadrevet. Hjulene på togene er veldig utsatt. Med en gang disse får en skade og profilen endres, må verkstedet utbedre skaden. Her benyttes både egne sensorer og data fra sensorer som tilhører f.eks. Trafikverket i Sverige. I første omgang handler det om å ha datastøtte ift. når vi tar togene inn til reparasjon og hvor mye vi skal dreie hjulene. På sikt ønsker vi å utarbeide prediktive modeller.
Lønnsomhet – Øke levetiden på komponenter og tog
Vi er i en situasjon der vi har en stor andel eldre tog, men innen sirkulær økonomi har vi en ganske omfattende maskinpark der vi kan produsere deler som er gått ut av produksjon fra leverandør. Vi har brukt mye tid på å re-designe og reprodusere deler. Det er en nøkkel for å holde liv i den norske eldre tog-parken.
Vi jobber for å bli mest mulig datadrevet og for å kunne ta ut gevinster og bli mest mulig lønnsom. Kombinasjon med driftsdata fra togene der sensorteknologi kan optimalisere vedlikeholdet er viktig. Ved å benytte sanntidsdata kan planleggerne og ingeniørene våre gjøre analyser før toget kommer inn til verkstedet. Da blir vi mye mer presise og effektive ift. vedlikeholds- og reparasjonsarbeidet vi skal utføre. Som eksempel er det fort gjort at det forekommer en hard oppbremsing, og det kan få umiddelbare utslag på hjulene og vedlikeholdsbehovet som kommer i etterkant.
Sosial bærekraft
Vi er veldig avhengig av dyktige fagarbeidere, og det er en utfordring å få ansatt nye. Vi tar derfor inn lærlinger og tilbyr også fagbrev på jobb. Det er en nøkkel for å ha tilstrekkelig kompetent fagpersonell. På skolenivå er det viktig å oppfordre kvinner til å ta elektro og mekaniske yrkesvalg. Vi ser at utdanning og bevisstgjøring for faget er viktig i en tidlig fase og inviterer derfor skoler på besøk for å vise hvilke muligheter vi kan tilby innenfor jernbanefaget.
Bærekraft i Mantena –