Pipelife leverer rørsystemer til infrastruktur markedet og med et materialvalg som kommer best ut både i forhold til karbonavtrykk og levetid. I tillegg egner rørene våre seg veldig godt til resirkulering uten at det går på bekostning av kvalitet. Levetiden og funksjonen av våre rørsystemer innenfor infrastruktur, vannforsyning og avløp har en stor betydning for miljøet vårt, sier Sigmund Aandstad i Pipelife Norge.
INTERVJUET
Pipelife Norge AS er Norges største produsent og leverandør av rørsystemer i plast. Bedriften er en del av Pipelife-gruppen som er blant Europas ledende produsenter av plastrør og tilhørende deler. Pipelifes rørsystemer benyttes til vann og avløp, gass, innendørs avløp, kabelbeskyttelse og elektriske installasjoner. Selskapet har fabrikker i Surnadal, Stathelle og Ringebu. I tillegg har selskapet kontorer i Oslo, Bergen og Trondheim. Hovedkontoret ligger ved fabrikken i Surnadal. Selskapet har 285 ansatte og omsetter for om lag 1,64 milliarder kroner. www.pipelife.no
Intervju med Sigmund Aandstad, adm. direktør i Pipelife Norge AS
”Riktig rør er godt miljøvern” pleier dere å si –
Levetiden og funksjonen av våre rørsystemer innenfor infrastruktur, vannforsyning og avløp har en stor betydning for miljøet vårt. Sett i forhold til levetid på andre konkurrerende produkter som betong- og stålrør så er plastprodukter et godt valg. Under visse forutsetninger kan gjerne betong, stål eller andre materialer være å foretrekke, men termoplastene er veldig robuste og godt egnet til et bredt bruksområde. Og vi er ikke bare en vareleverandør, men en kunnskapsformidler og rådgiver som hjelper kundene velge nettopp riktig rørløsning for et godt miljøvern. Vi arbeider også med hele livsløpet til produktene våre, for eksempel samarbeider vi med bransjen om å få til en bærekraftig innsamling og resirkulering av plastmaterialer fra bygg og anlegg.
Hva bidrar Pipelife med i miljømessig forstand?
Pipelife leverer rørsystemer til infrastruktur markedet og med et materialvalg som kommer best ut både i forhold til karbonavtrykk og levetid. I tillegg egner rørene våre seg veldig godt til resirkulering uten at det går på bekostning av kvalitet.
En stor del av våre leveranser går til offentlig sektor. Størst er kommunalteknikk med vannforsyning og avløp, men også vegsektoren og energiverk er store kundegrupper. Bærekraft er viktig for kundene våre, og dermed også for oss og vårt omdømme. Derfor er vårt karbonavtrykk en viktig retningsgiver for vår virksomhet.
Våre produkter er basert på materialer med fossil opprinnelse, men plast er et godt og riktig rørmateriale. Vi transporterer en ferdig vare med mye volum og som er veldig logistisk krevende. Ferdigvaretransporten er i stor grad avhengig av fossilt drivstoff fordi klimavennlig biogass har begrenset tilgjengelighet i dagens infrastruktur. Vi tester imidlertid ut både bruk av biogass og lastebiler med elektrisk fremdrift.
Stortinget har vedtatt at alle offentlige anbud i Norge skal ha en todelt etterspørsel. Det betyr at miljø skal vektlegges med minimum 30 prosent. Det jeg synes er positivt er at det er gått fra «bør » til «skal». Vi arbeider hver dag med vår bærekraft og håper at den offentlige målsettingen kan etterleves i enda større grad.
Hvilke materialer benyttes?
I Surnadal produseres rør og deler i polyvinylklorid (PVC) og polypropylen (PP) til vann og avløp, drenering, VVS, kabelbeskyttelse og el-installasjon. På Stathelle produseres rør i polyetylen (PE), og det er her Pipelife produserer store rør i lange lengder. På Ringebu produseres det rørsystemer med innebygd frostsikring.
Dere har hatt en jevn og positiv vekst. Hva bidrar?
Vi har utvidet porteføljen vår. Samtidig har vi hatt organisk vekst, gjort oppkjøp og tatt markedsandeler. Infrastruktur-segmentet med rørløsninger til vannforsyning, avløp, overvann og kabelvern utgjør godt og vel tre fjerdedeler av vår virksomhet i Norge. Så har også rørsystemer til innomhus avløp og el-installasjoner vært viktig for vår posisjon som totalleverandør av bygg-relaterte rørsystemer.
Forskning og utvikling – hva kan gjøres bedre?
Det som vil prege bransjen fremover er å få etablert kvalitetsmessige gode løsninger for bruk av resirkulerte materialer, uten at det går på bekostning av kvalitet og levetid på sluttproduktet. Det er en utfordring, men mulig. Vi forventer også at det kommer krav til dette fra Europa.
I tillegg har vi i dag mulighet til å benytte fossilfri plast, som er fremstilt av biobaserte råvarer i skogindustrien som erstatning for etylen fremstilt av olje og gass. Utfordringen er at det er begrenset tilbud på biobasert etylen og en kostbar løsning. Vi har synliggjort dette for markedet og løsningen kan faktisk gi et negativt karbonavtrykk. Pris og tilgjengelighet gjør imidlertid at vi nå jobber aktivt med å ta i bruk resirkulert materiale som vil kunne ta ned karbonavtrykket betydelig.
Strategien videre?
Pipelife Norge har en målsetting om en fortsatt bærekraftig lønnsom industriell vekst, både organisk og eventuelt gjennom oppkjøp av bedrifter som passer inn i visjonen vår. Vi skal fortsette å utvikle produktene og driften vår, ikke minst når det gjelder energi-optimalisering og reduksjon av karbonavtrykket vårt – i egen regi og gjennom deltakelse i forskningsprogrammer. Og vi skal sørge for at både brukerne av systemene våre og samfunnet ellers nyter godt av å ha tilgang til verdens ledende rørsystemer for norske forhold, produsert i Norge.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
Bilde øverst: Pipelife Norge