Det er viktig for oss å ta tidlige signaler fra markedet, og vi vil være tidlig ute for å kunne vokse i samme takt som våre kunder. Derfor øker vi nå kapasiteten og investerer i et nytt produksjonsbygg på 7000 m2 ved E18 på Longum i Arendal. Forsvar og elektrifisering er dominerende i dagens elektronikkproduksjon, men vi ser også vekstmuligheter innen industri, medisinsk utstyr og connectivity. Det grønne skiftet, elektrifisering, automatisering, og ikke minst den sikkerhetspolitiske utviklingen i verden, er alle sterke drivere i EMS-markedet. Kunstig intelligens er på mange måter også en fellesnevner vi ser får større betydning, sier Heine Østby, adm. direktør i Kitron AS.
INTERVJUET
Kitron er et ledende skandinavisk Electronics Manufacturing Services (EMS)- selskap, som leverer hele spekteret av tjenester innenfor hele verdikjeden av elektronikkproduksjon, inkludert utvikling og design, industrialisering og produksjon, samt produktoppgraderinger og service/reparasjoner. Vi opererer i Norge, Sverige, Danmark, Litauen, Tyskland, Polen, Tsjekkia, India, Kina, Malaysia og USA. Kitron produserer og leverer alt fra ferdig monterte elektroniske kretskort til komplette sluttprodukter for kunder globalt. Antall ansatte 2600. www.kitron.com
Intervju med Heine Østby, adm. direktør i Kitron AS.
Hvilke markedssektorer er virksomheten rettet mot?
Kitron jobber innen 5 markedssektorer; forsvar, elektrifisering, industri, medisinsk utstyr og connectivity. Vi leverer i prinsippet til alle markedsektorene fra våre produksjonsfasiliteter i Norge, men vi er nå størst på forsvar og elektrifisering, og disse utgjør godt over 60% av produksjonen. En del av strategien er å ha en fornuftig fordeling i samtlige sektorer som alle har potensiale for vekst.
Forsvar har åpenbar vekst i disse tider – hva inngår fra Kitrons side?
Kitrons forsvarssektor består av fire hovedproduktdivisjoner: Kommunikasjon, Avionikk, Overvåking og Kontrollsystemer. Kitron har vært involvert i forsvarselektronikk siden 1976. Dedikert til våre kunders behov har vi spesialisert oss på komplekse militære prosjekter. Industrisamarbeid med både amerikanske og europeiske selskaper har gjort Kitron til en erfaren partner innen samproduksjon, hvor våre kompetanseområder inkluderer banebrytende teknologioverføring og tilpasning av nye produksjonsmetoder. Sammen med våre dedikerte ansatte som har høy kompetanse innen elektronikkproduksjon og spesielle krav fra forsvarsindustrien generelt, kan vi møte de stadig mer utfordrende og komplekse informasjons- og cybersikkerhetsrisikoene i dagens geopolitiske miljø.
Det grønne skiftet – Hvor spesifikt bidrar Kitron?
Elektrifisering er fokusert på megatrenden som ser at verden i økende grad går over til fornybar energi og elektrifisering. Innenfor denne sektoren finner vi batteristyring, kraftnettoverføring, kraft- og elektrisk driftsstyring, lading og brenselcelleteknologi. Vi deltar i verdikjeder innen elektrifisering fra strømnettet til sluttbrukerprodukter, fra kontrollsystemer for offshore vindkraft til batteristyringssystemer og ladestasjoner.
Den samfunnsmessige globale elektrifiseringen og fornybar energisatsingen trigger veldig mye ny teknologi innen management og transmisjon. Elektrifisering er i vekst og det grønne skiftet er med å skape betydelige potensiale for verdiskaping i denne sektoren.
Hvordan ser dere KI som del av fremtiden?
Kunstig intelligens er en megatrend som er med å drive den teknologiske utvikling. KI slår inn i alle sektorene våre. Kitrons connectivity handler om Industriell IoT, Sensorer, Mobil – optisk og Nettverksløsninger. Mange av disse enhetene er sensorer, som kontinuerlig mater data inn i stadig mer avansert programvare, og bruker kunstig intelligens for å lage forutsigbarhet og forbedre effektiviteten og sikkerheten. Eksempler er multiplikasjon, i alt fra industrielle kontrollsystemer til medisinsk utstyr som overvåker vitale funksjoner og moderne biler, som inneholder mange sensorer som kommuniserer med Internett. Vanligvis kaller vi disse M2M-IoT (maskin-til-maskin-Internet of Things). En annen del av markedssektoren for tilkobling er kommunikasjon, som leverer ryggraden for sensorer og IoT. Typiske produkter her er trådløs kommunikasjon, optisk overføring og nettverksprodukter.
Industrisektoren driver og leverer et komplett spekter av tjenester innen industrielle applikasjoner som automasjon, miljø, materiallagring og sikkerhet. Vår industrisektor består av fire hovedproduktdivisjoner: Automasjon, Transport, Gjenvinning og Infrastruktur. Mens sektor for medisinsk utstyr består av fire hovedproduktgrupper: Diagnostikk, Livsstøtte, Sykehus og Hjem og personlig pleie.
Alle disse sektorene drives av store trender, det grønne og ikke minst avansert teknologi som kunstig intelligens. Og felles for dem alle er elektronikk og der finner du oss.
Hvilken årlig vekst ser dere for EMS?
Markedet har fluktuert noe over tid med komponentkrise for noen år tilbake, pandemien som skapte usikkerhet, men vi har et uttalt mål i konsernet om å vokse 10% i året, og det finner vi støtte for i markedsutviklingen. Men, det vi helt sikkert skal er å vokse med markedet, med våre kunder og samtidig ta markedsandeler. I den konteksten er det viktig for oss å være en forutsigbar og sikker leverandør.
Hvordan er konkurransen fra lavkostland?
Den er der til enhver tid, men vi har tatt en plass i det markedet som krever høy kompetanse, avanserte tjenester og produkter. Vi ser også store fordeler ved å være nær de viktige kundene som opererer nasjonalt og internasjonalt. Som konsern med 10 lokasjoner world-wide har vi en fleksibel produksjonskjede. Det er en stor styrke for våre kunder at vi har kapabilitet for produksjon fra flere fabrikker internasjonalt. Kundene våre er blant de ledende i sine segment. Da er det viktig at vi er en god leverandør som etterkommer kundens preferanser og forblir en foretrukket partner.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;