Langskip 2025 – Norges vei til karbonnøytralitet gjennom karbonfangst og -lagring

I 2025 står Norge i front av den globale innsatsen for å redusere klimagassutslipp gjennom karbonfangst og -lagring (CCS). Regjeringens flaggskipprosjekt, Langskip, er nå i sluttfasen av bygging og markerer et historisk skifte i hvordan industrinasjoner kan håndtere sine utslipp. Langskip er det første prosjektet i Europa som etablerer en full verdikjede for CCS – fra fangst til permanent lagring av CO₂.

Hva er Langskip?
Langskip er et statlig støttet prosjekt som kombinerer offentlig og privat innsats for å utvikle en komplett CCS-infrastruktur. Langskip-prosjektet, Norges største klimasatsing, er på god vei mot å bli ferdig og skal være i drift i 2025. Dette inkluderer det første karbonfangstanlegget i sementindustrien i Brevik og Northern Lights-anlegget for transport og lagring av CO2. I juni 2025 skal det markeres at Langskip-prosjektet er klart til å settes i drift, med en internasjonal konferanse i Oslo og åpningen av Brevik CCS.

Det består av tre hovedkomponenter:

CO₂-fangst:

Heidelberg Materials i Brevik bygger verdens første sementfabrikk med fullskala karbonfangst. Anlegget skal fange rundt 400 000 tonn CO₂ årlig.

Hafslund Celsio i Oslo planlegger å fange omtrent 350 000 tonn CO₂ fra sitt energigjenvinningsanlegg.

Transport:
CO₂ fraktes med spesialbygde skip fra fangstanleggene til Northern Lights sitt mottaksanlegg i Øygarden, utenfor Bergen. To skip er allerede levert, og det tredje er under bygging.

Lagring:
Northern Lights lagrer CO₂ permanent i et geologisk reservoar 2 600 meter under havbunnen i Nordsjøen. Første fase har kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig. Fase 2 av Northern Lights-prosjektet har fått grønt lys etter at Equinor, Shell og TotalEnergies nylig tok en endelig investerings-beslutning (FID). Denne beslutningen ble tatt etter at de signerte en kommersiell avtale med Stockholm Exergi for transport og lagring av opptil 900 000 tonn biogen CO₂ årlig i 15 år. Utvidelsen vil øke transport- og lagrings-kapasiteten for CO₂ fra 1,5 millioner tonn til minst 5 millioner tonn per år. Denne fasen inkluderer nye lagringstanker på land, en ny kai, flere injeksjonsbrønner og transportfartøy. Utvidelsen forventes å være ferdig og klar for drift i andre halvdel av 2028. Northern Lights-prosjektet er en viktig del av Norges innsats for å redusere industrielle CO₂-utslipp og bidra til å nå klimamålene.

Status per juni 2025
Langskip-prosjektet er i praksis ferdigstilt og klart til å settes i drift i juni 2025.

Heidelberg Materials Brevik CCS – verdens første karbonfangstanlegg i sementindustrien – er ferdig og skal offisielt åpnes 18. juni 2025.

Hafslund Celsio
Karbonfangstanlegget ved Hafslund Celsio i Oslo ble midlertidig satt på vent i 2023 på grunn av kostnadsoverskridelser, men ble gjenopptatt i 2025 og forventes ferdigstilt innen 2029.

Regjeringens rolle og ambisjoner
Langskip er et resultat av langsiktig politisk vilje og statlig støtte. Regjeringen har investert flere milliarder kroner i prosjektet, og ser det som en modell for fremtidige CCS-initiativ. Målet er å:

  • Redusere utslipp fra tungindustri og avfallsforbrenning.
  • Skape en åpen infrastruktur som kan brukes av både norske og internasjonale aktører.
  • Bidra til negative utslipp ved å fange biogen CO₂ fra avfall.

Internasjonal betydning
Langskip har allerede inngått avtaler med selskaper som Yara i Nederland og Ørsted i Danmark, og viser hvordan Norge kan bli en internasjonal hub for CO₂-lagring. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet fra EU og andre land som vurderer lignende løsninger.

Co2-håndtering

Utlysning av område knyttet til CO2-lagring

Spørsmål og svar om Langskip

Tildeler fire nye tillatelser for CO2-lagring på norsk sokkel

Del