VARD er sterkt engasjert i bærekraftig utvikling, og dette gjenspeiles i vår tilnærming til Sjøforsvarets nybygg. Her er noen av de viktigste bærekraftstiltakene VARD implementerer – miljøvennlige teknologier, innovasjon og forskning, samarbeid med partnere og bærekraftig design. Tiltakene viser VARDs forpliktelse til bærekraft og evnen til å levere miljøvennlige løsninger for Sjøforsvarets nybygg, sier Ståle Pedersen, SVP Governmental Defence Advisor i Vard.
INTERVJUET
VARD er en ledende designer og skipsbygger av spesialiserte fartøy for det globale markedet. Selskapet har hovedkontor i Ålesund, Norge, og opererer skipsverft i Norge, Romania, Brasil og Vietnam. Med over 8,000 ansatte verden over, tilbyr Vard et bredt spekter av tjenester, inkludert skipsdesign, skipsbygging, skipsreparasjon og ombygging. Vard er kjent for sin høye kvalitet og innovative løsninger, og har levert omtrent 950 fartøy til forskjellige maritime industrier. Selskapet er del av det italienske Fincantieri-konsernet, som gir dem tilgang til et bredt nettverk av ressurser og ekspertise. www.vard.com
Intervju med Ståle Pedersen, SVP Governmental Defence Advisor
VARD er sterkt engasjert i bærekraftig utvikling, og dette gjenspeiles i vår tilnærming til Sjøforsvarets nybygg. Her er noen av de viktigste bærekraftstiltakene VARD implementerer – miljøvennlige teknologier, innovasjon og forskning, samarbeid med partnere og bærekraftig design. Tiltakene viser VARDs forpliktelse til bærekraft og evnen til å levere miljøvennlige løsninger for Sjøforsvarets nybygg.
Hva gjør Vard rustet til å bygge den nye sjøforsvarsflåten?
Eksisterende produksjonslinje
Regjeringen ønsker å koble seg på en eksisterende produksjonslinje, slik at man unngår å bygge en særnorsk fregatt. Fincantieri bygger Constellationklassen for USA, men har for øyeblikket ikke kapasitet til å levere til Norge innenfor ønsket tidsramme. For å møte det norske behovet utvides derfor denne produksjonslinjen til VARD, som også er en del av Fincantierisystemet. Hvis denne løsningen blir valgt, er planen at skrogene blir bygd på ett av verftene i Romania imens utrustningen blir gjort ved Vard Langsten i Tomrefjorden utenfor Ålesund. I samarbeid med det amerikanske byggeprogrammet, vil VARD kunne levere en identisk fregatt raskt og effektivt.
Erfaring og kompetanse
VARD har lang erfaring med skipsbygging og har tidligere levert avanserte fartøy til både sivile og militære kunder. Vi leverer mellom 10 og 15 større fartøy i året. VARD har blant annet bygd de to siste etterretningsskipene til Norge samt 5 kystvakt fartøy, hvor de tre seneste er Jan Mayen-klassen. Alt levert til riktig tid, pris og kvalitet. I tillegg vil vi dra tunge veksler på Fincantieri som eier VARD. Dette er en av verdens største aktører innenfor skipsbygging, både militært og sivilt. Constellationklassen vil bli verdens største fregattfamilie gjennom det store antallet fartøy som blir bygd i USA og potensielt andre steder i verden.
Strategisk samarbeid
Regjeringen søker etter et strategisk partnerskap med en stat som har felles operative behov og strategiske interesser. Dette gjelder både for sikkerhetspolitikk og industrisamarbeid. USA er Norges viktigste allierte og dermed er det flere grunner til at Norge bør velge de amerikanske skipene. Våpenkontrollsystemet, AEGIS er en oppgradert versjon av det vi i dag har på våre Nansen-klasse fregatter. Forskjellen er at vi denne gang får den samme versjonen som den amerikanske marinen benytter seg av. AEGIS er det beste systemet som finnes på markedet og er unikt kompatibelt med andre amerikanske systemer som P8, F 35 og Seahawk helikoptere. Dette gir stordriftsfordeler som ingen andre kan konkurrere mot.
Nasjonal sikkerhet
Blir dette alternativet valgt, vil det få positive ringvirkninger for norsk industri og arbeidsplasser. Ikke minst vil det få stor betydning for nasjonal beredskap med tanke på logistikk, reparasjoner og vedlikehold. All den tid VARD opparbeider seg byggekompetanse, vil dette kunne bety at norske verft i tillegg vil kunne vedlikeholde og reparere amerikanske skip, noe som da også vil være fordelaktig for USA.
FAKTA
Sjøforsvaret står overfor en betydelig oppgradering med regjeringens nye langtidsplan for Forsvaret. Her er noen detaljer om investeringene:
Total investering
Regjeringen planlegger å investere totalt 600 milliarder kroner til Forsvaret over en 12-årsperiode.
Nye fregatter
Planen inkluderer anskaffelse av minst fem nye fregatter med helikoptre, med opsjon på ytterligere én. Disse fregattene vil ha anti-ubåtkapasitet og skal anskaffes, driftes og vedlikeholdes i et strategisk partnerskap med en nær alliert.
Ubåter
Det er allerede vedtatt å anskaffe fire nye ubåter i samarbeid med Tyskland. Regjeringen anbefaler fem ubåter, med opsjon på ytterligere én ubåt.
Standardiserte fartøy
Sjøforsvaret skal også få inntil 28 nye standardiserte fartøy, inkludert 10 mellomstore og 18 mindre fartøy. Blant disse er 12 nye kystvaktskip, seks kystnære og seks havgående.
Disse investeringene vil styrke Sjøforsvarets kapasitet og evne til å operere i norske farvann og ivareta nasjonale interesser.
Ref. Forsvarets forum, Regjeringen
Vard har levert tre kystvaktskip fra 2022 til 2024. Spesielle utfordringer?
Kystvaktskipene er designet for å operere under krevende forhold i arktiske farvann. Dette krever avanserte systemer for overvåking, redning og miljøvern, samt is-forsterkede skrog. Byggingen av skipene involverer mange underleverandører og samarbeidspartnere.
Å sikre at alle leveranser og komponenter er av høy kvalitet og leveres i tide er alltid en logistisk utfordring, spesielt når vi fikk COVID-19-pandemien som skapte ekstra utfordringer med forsinkelser og restriksjoner som påvirket arbeidsstyrken og leverandørkjedene.
Til tross for dette har VARD klart å levere høy kvalitet og avanserte kystvaktskip som vil styrke Kystvaktens kapasitet, fartøy til en samlet kostnad på 8 milliarder kroner.
Bilde: KV Jan Mayen, KV Bjørnøya og KV Hopen ble levert i 2022, 2023 og 2024
Viktige pilarer i Vard´s bærekraft?
VARD er sterkt engasjert i bærekraftig utvikling, og dette gjenspeiles i vår tilnærming til Sjøforsvarets nybygg. Dette er noen av de viktigste bærekraftstiltakene VARD implementerer:
Miljøvennlige teknologier
VARD integrerer avanserte miljøvennlige teknologier i sine fartøy, som diesel-elektriske og batterihybride fremdriftssystemer. Dette reduserer utslipp og forbedrer energieffektiviteten.
Innovasjon og forskning
VARD deltar i forskningsprosjekter som for eksempel FME MarTrans, som fokuserer på grønn maritim utvikling. Dette prosjektet bidrar til å akselerere den grønne omstillingen i maritim transport.
Samarbeid med partnere
VARD samarbeider med forskningsinstitusjoner og industrielle partnere for å utvikle og kommersialisere nye grønne teknologier. Dette inkluderer prosjekter som Ocean Charger, som utvikler løsninger for energioverføring til batteridrevne skip offshore
Bærekraftig design
VARD legger vekt på bærekraftig design og bygging av fartøy, noe som inkluderer bruk av resirkulerbare materialer og energieffektive løsninger.
Disse tiltakene viser VARDs forpliktelse til bærekraft og evnen til å levere miljøvennlige løsninger for Sjøforsvarets nybygg.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
Foto: Vard