Det norske fregattprogrammet representerer en av de største investeringene i Forsvarets maritime kapasitet på flere tiår. Valget av samarbeidspartner vil ikke bare avgjøre hvem som skal levere fartøyene, men også hvor stor del av verdiskapingen som skjer i Norge. I dette bildet fremstår samarbeidet mellom Ulstein Group og thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) som et strategisk og fremtidsrettet alternativ – og det eneste europeiske forslaget som inkluderer utrustning og ferdigstilling i Norge, sier Lars Lühr Olsen, adm. direktør ved Ulstein Verft.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;

INTERVJUET
Ulstein Group ASA
Grunnlagt i 1917, Ulstein Group et familieeid selskap i tredje generasjon og en internasjonalt anerkjent leverandør av skipsdesign, skipsbygging og systemløsninger for skip. Ulstein Group ASA er holdingselskapet i konsernet.
Ulstein Verft AS bygger og leverer spesialfartøy, hovedsakelig rettet mot offshore energisektoren. Typiske prosjekter innebærer konstruksjon av avanserte fartøy med høy grad av utrustning, noe som krever prosjektledelseskompetanse, teknisk ekspertise og evne til systemintegrasjon.
Sertifisert i henhold til ISO 9001:2015 (Kvalitet) og ISO 14001:2015 (Miljø). www.ulstein.com
Intervju med adm. direktør Lars Lühr Olsen ved Ulstein Verft
En løsning som svarer på langtidsplanens krav
Langtidsplanen for fregattprogrammet legger vekt på fire hovedområder:
- Tilpasnings- og sikkerhetsarbeid
- Leveransetidslinje og leveringspresisjon
- Industrielt samarbeid og økonomiske ringvirkninger
- Livssyklusbasert samarbeid og strategisk vedlikehold med en nær alliert
Disse punktene er ikke bare mål – de er forutsetninger for å sikre at fregattanskaffelsen gir maksimal operativ effekt og nasjonal verdiskaping. Ulstein og tkMS tilbyr en løsning som svarer direkte på disse kravene.
Hvorfor vurderer Ulstein å gå inn i fregattmarkedet nå?
Ulstein hadde i utgangspunktet ikke planlagt å gå inn i fregattmarkedet. Men etter å ha analysert tkMS sin teknologigjennomføringsmetodikk, ble det tydelig at den samsvarer tett med Ulsteins egne modeller: å levere design og utstyrspakker for realisering av skipsbygging på eksterne verft samt bygge skrog i utlandet og utruste og levere fra Norge.
En velprøvd bygge-strategi – med norsk verdiskaping
Planen er å bygge skrogene ved Wismar-verftet i Tyskland hvor tkMS etablerer en dedikert produksjonslinje. Skrogene fraktes deretter til Ulsteinvik for utrustning og ferdigstilling. Dette er en modell Ulstein kjenner godt fra bygging av avanserte sivile fartøy, som havvindskip og avanserte kabelleggere, der skrogene bygges i Polen og utrustes i Norge.
Hvilken fregattplattform legges til grunn?
Designet av tkMS, er MEKO A-400 en moderne og fleksibel fregattplattform utviklet for å møte kravene til NATO-operasjoner i flere tiår fremover. Med et deplasement på rundt 10 000 tonn og en toppfart på 32 knop, kombinerer fartøyet slagkraft med utholdenhet og overlevelsesevne.
Blant de mest innovative trekkene er:
- Lav signatur: Redusert radar- og lydprofil for økt skjulbarhet.
- Modulært design: «Fitted For But Not With» (FFBNW) gjør det enkelt å oppgradere systemer over tid.
- Kraftig våpenpakke: Integrasjon med AEGIS og CMS330, samt støtte for missiler som SM-2 og SM-6.
- Anti-ubåt kapasitet: Avanserte sonarer, ASW-helikoptre og torpedoforsvarssystemet SeaSpider®.
- Luftovervåking/Luftvern: Fullverdig kapasitet ved AEGIS gjennom sensorer og evne til å håndtere dagens og fremtidige lufttrusler.
Fregattene er designet for å operere i krevende miljøer, og kan være til sjøs i over 30 dager uten etterforsyning – en viktig egenskap for norske forhold.
Hva gjør dette alternativet unikt for fregattprogrammet?
Det er det eneste av de tre europeiske alternativene der utrustning og uttesting skjer i Norge. Det gir ikke bare høyere verdiskaping nasjonalt, men også en god kontroll over kvalitet, sikkerhet og fremdrift lokalt i Norge
Ulstein har dokumentert erfaring med denne typen prosjektgjennomføring. Sammen med tkMS sin kompetanse på slike fartøy vil det legge grunnlaget for en leveringspresisjon og dermed forutsigbarhet for sluttkunde. Noe som antas å være avgjørende faktorer i et prosjekt som skal levere flere fartøy over en periode på fem til syv år.
Kapasitet og kontinuitet
Ulstein Verft har i dag kapasitet til å håndtere mellom 800 og 900 operatører. Det er beregnet at utrustningen av fregattene vil kreve rundt 400 – 430 personer kontinuerlig. Dette gir rom for stabil bemanning, effektiv ressursbruk og kontinuerlig kompetansebygging.
Hva betyr dette for norsk sysselsetting og industri?
I tillegg til egen bemanning kommer ringvirkningene i leverandørkjeden, som kan gi mellom 3,0 og 3,5 årsverk per årsverk ved verftet, samt ytterligere årsverk hos andre. I følge en Menon-rapport skaper én verftsarbeidsplass hele 5,4 andre arbeidsplasser. Det gir tusenvis av arbeidsplasser i gjennomføringsperioden og vil styrke den norske maritime industrien.
Bærekraft, Grønn profil og ESG i praksis
Ulstein har en tydelig miljøprofil. Verftet investerer i landstrømanlegg og følger ISO 14001-standarder for miljøstyring. Leveransene er kortreiste, med en sterk leverandørklyngepå Nordvestlandet. Fregattene vil sannsynligvis få en type dieselelektrisk fremdrift. Slike løsninger benytter Ulstein allerede i sine design, for eksempel fartøy innen havvind. Slike løsninger gir både grønn profil, miljøgevinst og operasjonell fleksibilitet.
En partner med global erfaring
thyssenkrupp Marine Systems er en av verdens mest erfarne leverandører av fregatter. Siden 1980 har de levert 78 fartøy fordelt på 11 ulike klasser. De har også vist evne til å gjennomføre store prosjekter i samarbeid med kundens hjemland – som i Brasil, der de nå bygger fire fregatter ved sitt eget verft. Denne erfaringen med teknologioverføring og lokal verdiskaping vil bli en viktig del av samarbeidet med Ulstein.
Hva blir avgjørende for at Ulstein og tkMS blir valgt?
Valget tas av norske myndigheter. Men at utrustning og ferdigstilling skjer i Norge gir både strategiske og økonomiske fordeler – inkludert kompetansebygging, mulighet for kontroll over vedlikehold, teknologisk suverenitet og nasjonal beredskap.
Et design for fremtiden
Det nye fregattdesignet er under utvikling og planlegges både for den norske og den tyske marinen – totalt 10–12 fartøy, med potensial for flere. Dette gir ikke bare trygghet for prosjektets gjennomføring, men også en mulig eksportplattform for norsk teknologi og kompetanse.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
Foto: Ulstein