Vi har effektivisert produksjonen og økt kapasiteten med ca. 40% over de siste årene. Når har vi kjørt et produksjonsvolum på 100.000 tonn sett på årsbasis, men dette kan øke til 140.000 tonn inneværende år med de produksjonsforbedringene som er gjort siste året. Vi er også i innspurten av et prosjekt for å hel-automatisere råvarelinjene i produksjonen. Investeringene til grønne prosjekter blir samlet over 100 millioner kroner for 2025, sier verksdirektør Odd Olsen i Elkem Carbon.
INTERVJUET
Elkem er verdens største produsent av elektrisk kalsinert antrasitt og Søderberg elektrodemasse. Karbonproduksjonen foregår ved Elkem Fiskaa i Norge, ved Carboindustrial og Carboderivados i Brasil, ved Elkem Carbon i Kina og ved Elkem Ferroveld JV i Sør-Afrika, der Elkem eier 50 prosent. Elkem Carbon i Kristiansand har 120 ansatte og omsatte for omlag 1600 MNOK i 2023. www.elkem.no
Intervju med verksdirektør Odd Olsen i Elkem Carbon
Elkem Carbon satser på miljøeffektivisering og utvidelse av kapasiteten. Hva er omfanget?
Vi har effektivisert produksjonen og økt kapasiteten med ca. 40% over de siste årene. Når har vi kjørt et produksjonsvolum på 100.000 tonn sett på årsbasis, men dette kan øke til 140.000 tonn inneværende år med de produksjonsforbedringene som er gjort siste året. Vi er også i innspurten av et prosjekt for å hel-automatisere råvarelinjene i produksjonen. Investeringene til grønne prosjekter blir samlet over 100 millioner kroner for 2025.
Flere hundre millioner kroner har vært investert i renseanlegg og energigjenvinning ved Elkem Carbon Fiskaa. Anlegget er installert på tre av Elkem Carbon sine fjorten smelteovner og anlegget vil rense 98% av svovelen fra de tre ovnene. Totalt sett vil dette bidra til rensing av nesten 70% av all svovel fra Elkem Carbon og spare luften for 620 tonn svoveldioksid. Nytt renseanlegg for prosessvann og overflate vann ble installert et par år tilbake og fjerner forurensing til sjø.
I tillegg har interne forbedringsprosesser bidratt til økt produksjonskapasitet på om lag 40%. Vi benytter i dag 110 GWh årlig, og har spart 20% av energiforbruket gjennom effektiviseringen. I dag kan vi gjenvinne inntil 15 GWh, men vi har identifisert mulighet for ytterligere 10,5 GWh i besparelse på halvparten av ovnene, men investeringen krever økt støtte fra Enova for å rettferdiggjøre det tunge løftet. Det handler i bunn og grunn om politisk vilje til å gjennomføre «grønne» industriprosjekter som handler om energibesparelser.
Elkem Carbon Fiskaa
Hvordan vurderer du markedssituasjonen for Elkem Carbon?
Krigen mellom Russland og Ukraina og den geopolitiske situasjonen gjør markedet utfordrende. Vi lever i en global konkurranse med våre produkter. Markedet er volatilt. Det er stort prispress, og skal vi vinne frem, må vi være best i klassen på kvalitet, fleksibilitet og leveringsevne. Det har vi også vist ettersom våre kvaliteter er etterspurt. Vi har utviklet nye resepter som er blitt svært godt mottatt i markedet, men det er vanskelig tider for mange kunder.
Elektrodemasse utgjør 60% av produksjonen og går til ferrolegeringsindustrien. Råvaretilgangen har blitt annerledes etter krigen i Ukraina. Det har vært en utfordring, men vi har utvidet kapasiteten med nye råvarelinjer som har bidratt til nye markeder og produkter. Ny fremtidsrettet 110 meter lang dypvannskai på industriområdet er bygget siste året. Vi har lenge ønsket å unngå frakt av containere fra produksjon til container havnen med bil, og heller benytte lektere med hydrogen- eller elektriskdrevet taubåt. Det er et miljøtiltak som vurderes. En ny større kai kran for håndtering av containere er også under evaluering.
Den øvrige produksjonen er delt mellom stampemasse til aluminiumindustrien og oppkullingsmidler til støperisegmentet, syntetisk grafitt og kalsinert petrolkoks. Innenfor stampemasse for aluminiumceller, har vi det siste ti året utviklet et 100% grønt produkt som har revolusjonert segmentet. Produktet er helt fri for tjære og andre biprodukt. Volumet av den miljøvennlige stampemassen er doblet i denne perioden, og Elkem Carbon er blitt den største leverandøren av «grønn» stampemasse til aluminium i den vestlige verden.
Hva er kriteriet for lønnsomheten i dette markedet?
Det er viktig at vi klarer å utnytte hele kapasiteten i fabrikken. For å bli en foretrukket leverandør, må vi til enhver tid møte kundens behov ved å tilby produkter som matcher deres produksjonsfasiliteter. Vi søker kontinuerlig bedring i produksjonskostnader gjennom effektivisering. Det å holde kostnadene nede slik at vi kan konkurrere også på pris, er viktig. Vi er spesielt opptatt av produktutvikling for å utvikle kvaliteter som er skreddersydd for ulike ovnstørrelser innen produksjons-segmenter som silisium, ferrosilisium, ferronikkel og andre typer materialer.
Hvilke teknologiske fortrinn mener du at verket har?
Vi har et fortrinn i at vi ligger i en næringspark der store deler av Elkems forskningstab er lokalisert. På Fiskaa området er vi fire Elkem bedrifter med et sterkt teknologi miljø. Elkem Carbon er et verk med små ovner som gjør oss fleksible til å prøve ut nye områder. Det er klart en ekstra styrke mot markedet. Samtidig har vi vårt eget pilot anlegg, der vi kan teste massene for de ulike ovnene. Det er en unik kompetanse vi har ved verket der 97% av skiftarbeiderne er fagoperatører. Gjennom samarbeid med NAV og Fylkeskommune, er vi vårt samfunnsansvar bevisst og gir muligheter for trening, opplæring og fagbrev ved verket.
Profilannonser
Produkt- og tjenesteleverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
