Laveste karbonavtrykk i avisbransjen

Håvard Buskleinlinjebygg
Norske Skog Skogn har det laveste karbonavtrykket i bransjen. Det er vi selvfølgelig godt fornøyd med, men vi jakter kontinuerlig på ytterligere forbedringer. Nylig investerte vi om lag 180 millioner kroner i en ny termomekanisk produksjonslinje (TMP) som erstatter dyrt returpapir med fersk fiber. Et viktig incitament til prosjektet var en tilskuddsfinansiering på mellom 40 – 50 millioner kroner fra NOx-fondet. Den nye TMP-linjen reduserer NOx- og fossile CO2-utslipp, og deponert avfall. TMP linjen går nå gjennom en verifikasjonsperiode. Nå sikrer vi vår posisjon i avispapirmarkedet samtidig som det gir muligheter til etablere oss i nye markeder. Dette vil styrke vår allerede gode miljøposisjon med «Best Available Technology» gjennom store reduksjoner i utslippene av klimagasser, sier fabrikksjef og adm. direktør Håvard Busklein ved Norske Skog Skogn AS.


 

 
 
 
 

INTERVJUET

 

Norske Skog Skogn er den største produsenten av avispapir i Norge med en årsproduksjon på 590.000 tonn. Bedriften ble grunnlagt i 1962, og den første avispapir maskinen startet produksjon i 1966. Norske Skog Skogn er en av de største avispapirfabrikkene i Europa og leverer avispapir verden over. Fabrikken har sine egne havnefasiliteter og trafikkerer to ganger i uken til UK og Europa. Fabrikken er lokalisert i Skogn i Nord-Trøndelag og har 375 faste ansatte og 25 lærlinger. Bedriften omsetter for vel 3,5 milliarder kroner årlig. www.norskeskog.com

 
 
Intervju med Håvard Busklein, fabrikksjef og adm.direktør i Norske Skog Skogn AS

 

Norske skog Skogn har det laveste karbonavtrykket i bransjen. Det er vi selvfølgelig godt fornøyd med, men vi jakter kontinuerlig på ytterligere forbedringer. Nylig investerte vi om lag 180 millioner kroner i en ny termomekanisk produksjonslinje (TMP) som erstatter dyrt returpapir med fersk fiber. Et viktig incitament til prosjektet var en tilskuddsfinansiering på mellom 40 – 50 millioner kroner fra NOx-fondet. Den nye TMP-linjen reduserer NOx- og fossile CO2-utslipp, og deponert avfall. TMP linjen går nå gjennom en verifikasjonsperiode.

Nå sikrer vi vår posisjon i avispapirmarkedet samtidig som det gir muligheter til etablere oss i nye markeder. Dette vil styrke vår allerede gode miljøposisjon med «Best Available Technology» gjennom store reduksjoner i utslippene av klimagasser.

I dag produseres avispapir på Norske Skog Skogn med en blandingsmasse bestående av trefiber og returpapir. Investeringen vil erstatte bruken av dyr returpapirfiber med fersk trefiber i avispapirproduksjonen. Produksjonskapasiteten av termomekanisk tremasse vil øke med 100 000 tonn.

Utslippsreduksjoner
Investeringen reduserer Norske Skog Skogns utslipp av fossil CO2 og NOx betraktelig. Det er beregnet en fossil CO2-reduksjon på rundt 80%, samt at NOx-utslippet vil kunne reduseres med rundt 40%. Askereduksjonen er estimert med rundt 60%. Aske fra fersk fiber har mindre forekomster av restmaterialer og har flere anvendelsesmuligheter.

Bærekraft
Det er ikke bare resultatet av ny TMP produksjonslinje som vil føre til reduserte utslipp for vi har også foretatt gjenbruk av maskiner og utstyr fra en nedlagt papirfabrikk i Sverige. Vi som bedrift er opptatt av å tenke bærekraft i hvert steg av verdikjeden. Det aller meste av utstyret er gjenbruk fra andre fabrikker i bransjen, som har valgt å stenge eller konvertere sin produksjon.

 
Hvordan er markedssituasjonen for avispapir?

Markedsbalansen mellom forbruk og etterspørsel har bedret seg. Det har bidratt til et høyere prisnivå i år sammenlignet med tidligere år. 40% av vårt volum eksporteres til UK og omsettes i pund, og pundet har styrket seg kraftig mot den norske kronen.

Det er ingen hemmelighet at prisen på papir har vært så lav og at det har vært vanskelig å drive. Det gjelder alle produsenter. Når økonomien i Europa stabiliseres, tror vi at den årlige forbruksnedgangen vil stabilisere seg på det nivået vi har sett de siste 10-15 årene.

Det viktigste for oss er at det føres en forutsigbar og ansvarsfull politikk som gjør at kronen ikke blir for sterk. Da er muligheten til stede for å overleve som eksportindustri, og den muligheten har bedret seg betydelig siste par årene.

Kraftkrevende industri i Norge må ha konkurransedyktige betingelser på strøm, om ikke blir det mindre eksportindustri i Norge, og det er ikke landet tjent med.
CO2 kompensasjonen er viktig for at ikke norsk kraftkrevende industri skal bli straffet for å være del av det europeiske kraftmarkedet.

 
Den største utfordringen for Norske Skog Skogn?

En stabil og konkurransedyktig kronekurs er svært viktig for oss når 90% av produksjonen vår går til eksport. Å sikre råstoff er en kontinuerlig utfordring. Logistikk i Norge bidrar til konkurransevridning. I dag kan vi ikke kjøre inn en eneste tømmerbil i normalklassen til Skogn fordi det kommunale veinett, fylkesveinettet ikke er oppgradert til det. Vi er nødt til å henge med konkurrerende land på veistandard. Sverige, Finland og Tyskland ligger langt foran oss og det bidrar til at våre transportkostnader er høyere enn de er for våre utenlandske konkurrenter. Det gir konkurransevridning. Vi forsøker også å bruke tog der det er mulig for å transportere tømmer som gir oss en positiv miljøgevinst. Men jernbanen må ikke bli dyrere enn å bruke tømmerbiler.

 
Om vi ser ti år frem i tid?

Vi har tro på at papir skal være der i fremtiden, men med en gradvis nedgang i papirvolumet. De elektroniske mediene vil nok komme sterkere og overta mer, men samtidig er mediebransjen veldig tydelig på at papir vil bestå og være en av plattformene også i fremtiden.

Vår visjon på Skogn er at vi fortsatt skal være blant de beste i markedet på kvalitet og lave kostnader og dermed ta markedsandeler. Selv om forbruket halveres, skal vi være en av de fabrikkene som fortsatt produserer papir. Vi er veldig klare på at i et 10 års perspektiv, så er det fortsatt papir som skal være vårt hovedområde.

 

. . . . .

FNs bærekraftmål
Norske Skog Skogn etterlever FNs bærekraftmål, og jobber aktivt for det grønne skiftet og global sirkulærøkonomi gjennom å skape verdier av fornybare råvarer som grantrær og vannkraft. I tillegg utnyttes avfallsfraksjoner som innsamlet returpapir og biobrensel.

. . . . .

 
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;

 

 

 

 
 

 

 

 
 

Del