All-time High for Titania

Dag Larsentitania

Etterspørselen etter råvarer har vært stabil, og markedet for ilmenitt står seg godt i den globale økonomien. En høy gjennomsnittlig kurs på US dollar er med på å pushe inntektene våre til All-time High. Vi sprenger i fjell og er en betydelig avtaker av dynamitt. Tunge anleggsmaskiner, både innen graving og transport, henter ut fjellmasser med ilmenitt fra gruven som vi knuser, maler, sikter og separerer. Dette oppgraderer vi til et konsentrat med høyest mulig innhold titandioksid (TiO2). Det er dette konsentratet som går inn i pigmentindustrien. Malmen inneholder ca. 18% titandioksid, men vi oppgraderer vårt konsentrat til ca. 44%. Vi fremstiller dette i en komplisert opprednings prosess. Som biprodukter utvinnes konsentrater av magnetitt og sulfider, sier adm. direktør Dag Arve Larsen i Titania.

 
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
 

 




 


 
 
 

INTERVJUET

Titania er en av verdens største produsenter av ilmenitt. Malmforekomsten på Tellnes, som ligger om lag fem km inn i landet fra Jøssingfjord, er grunnlaget for bedriftens aktivitet. Med reserver på rundt 200 millioner tonn er dette en av verdens største ilmenittforekomster. Malmen brytes ved hjelp av storskala dagbruddsdrift. Bedriften har om lag 250 ansatte. www.kronosww.com

 

Intervju med Dag Arve Larsen, adm. direktør i Titania AS

 
Hvordan er dagens markedsbilde for Ilmenitt?

Etterspørselen etter råvarer har vært stabil, og markedet for ilmenitt står seg godt i den globale økonomien.

2023 ble økonomisk et godt år med en omsetning på 1618 MNOK og et resultat på 670 MNOK (EBT). Høy dollarkurs gir god drahjelp på inntjening, men vi har også tilpasset kostnadsnivået til markedet. Det er først og fremst produsenter fra Asia og Afrika som påvirker vårt markedsbilde. Samtidig er salget, som tidligere gikk til Europa, dreid mot Asia. Selv om vi lever i en global økonomi der Kina er en stor aktør, er det et åpnere marked i dag, og det gir muligheter for å nå nye kunder.

Vi kjører for tiden en fire-skiftordning som for tiden gir oss god balanse mellom salg og produksjon. Den kan økes til fem skift. Vi jobber aktivt mot nye markeder og åpner mulighetene seg, kan vi eskalere produksjonen med ytterligere 20% fra ca. 670.000 tonn som ble hentet ut i fjor.

Krigen i Europa med tilhørende energikrise har ikke endret markedsbildet for ilmenitt, men en høy gjennomsnittlig kurs på US dollar (10,57 pr 27-09) er med på å pushe inntektene våre til All-time High.

Urolighetene i Midt-Østen har medført en del problemer i forhold til fraktmarkedet på sjø. Dette har blitt mer utfordrende for transportørene og presset fraktprisene oppover.
Produksjonen går i sin helhet til pigmentindustrien som igjen leverer inn til blant annet malings- og papir industrien.

 
Hva utgjør produksjonsprosessen?

Vi sprenger i fjell og er en betydelig avtaker av dynamitt. Tunge anleggsmaskiner, både innen graving og transport, henter ut fjellmasser med ilmenitt fra gruven som vi knuser, maler, sikter og separerer. Dette oppgraderer vi til et konsentrat med høyest mulig innhold titandioksid (TiO2). Det er dette konsentratet som går inn i pigmentindustrien. Malmen inneholder ca. 18% titandioksid, men vi oppgraderer vårt konsentrat til ca. 44%. Vi fremstiller dette i en komplisert opprednings prosess. Som biprodukter utvinnes konsentrater av magnetitt og sulfider.

Pigment fabrikkene bearbeider vårt materiale videre i en kjemisk prosess som videre oppgraderer konsentratet. Det handler om å separere og oppgradere titandioksid.

 
Hvem er konkurrentene?

Vi arbeider i fjell, mens mange av våre konkurrenter befinner seg i Afrika der ilmenitten stort sett finnes i sand. Dermed har de helt andre forutsetninger og en enklere prosess for å oppgradere ilmenitten og gjøre produksjonen mer kostnadseffektiv. Det er ganske forskjellige prosesser når utvinning er sandbasert og ikke bergbasert som forutsetter sprengning og knusing av berg. Vi konkurrerer også med gruver i Øst-Europa og Asia, og den geografiske beliggenhet og nærhet til markedet er en konkurransefaktor når fraktkostnad tillegges.

 
Hva er utfordringene for driften?

Vi har en gruve som krever høye kostnader med å flytte store volum sideberg. Det har vi hatt i mange år, og slik er det fremdeles, men vi har kontinuerlige prosjekter for å effektivisere egne ressurser og gruvedriften. Modernisering og kostnadseffektivisering er en viktig utfordring vi jobber med hver dag. Det betyr også at vi må tilpasse bemanningen i takt med produksjon og marked. De høye kraftprisene er også definitivt en utfordring.

 
Hvordan håndteres miljøet?

Titania er et moderne bergverk som legger stor vekt på helse, miljø og sikkerhet. Landdeponiet for oppredningsavgang ble tatt i bruk i 1994 og er en deponeringsløsning som er akseptert av myndigheter og miljøvernorganisasjoner. Et systematisk sikkerhetsarbeid gjennom mange år plasserer Titania blant de beste bedriftene i bransjen, avslutter Dag Arve Larsen.

 
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
 

 




 

 

Del