Den siste utgaven av World Energy Outlook (WEO), den mest autoritative globale kilden til energianalyse og prognoser, beskriver et energisystem i 2030 der rene teknologier spiller en betydelig større rolle enn i dag. Dette inkluderer nesten 10 ganger så mange elbiler på veien over hele verden; solenergi som genererer mer elektrisitet enn hele det amerikanske kraftsystemet gjør for tiden; fornybar energis andel av den globale elektrisitetsmiksen nærmer seg 50 %, opp fra rundt 30 % i dag; varmepumper og andre elektriske varmesystemer som selger fossilt brenselkjeler globalt; og tre ganger så mye investering i nye havvindprosjekter enn i nye kull- og gasskraftverk.
KAEFER blu forbedrer CO2-avtrykket – et paradigmeskifte
KAEFER Energy har for 2024 en forventet omsetning på 2,5 milliarder kroner. Ferdigstillelsen av fase 2 på Johan Sverdrup feltet sist vår, og en generell økning i vedlikeholdsomfanget hos Equinor og Aker BP har bidratt til vekst. Samtidig har vi hatt en høyaktivitetsperiode på Valhall og Skarv feltene for Aker BP med større modifikasjonsoppgaver. I høst ble Equinor-porteføljen utvidet med Sleipner-feltet som representerer mellom 150 og 200 årsverk fra 2025. Dette ser vi som en enestående og stor anerkjennelse for Kaefer Energy. Bærekraft er kjernen i KAEFER Energys strategi. Vi søker kontinuerlig å gjøre bedriften enda bedre rustet til å møte fremtidens krav med skjerpet søkelys på miljø og sikkerhet, effektivisering, innovasjon og digitalisering, sier Bård Bjørshol i Kaefer Energy.
Profilannonser
Produkt- og tjeneste leverandører til fagområdet – klikk selskapenes logo for nettsider;
Bærekraftige rørsystemer for miljøet
Pipelife leverer rørsystemer til infrastruktur markedet og med et materialvalg som kommer best ut både i forhold til karbonavtrykk og levetid. I tillegg egner rørene våre seg veldig godt til resirkulering uten at det går på bekostning av kvalitet. Levetiden og funksjonen av våre rørsystemer innenfor infrastruktur, vannforsyning og avløp har en stor betydning for miljøet vårt, sier Sigmund Aandstad i Pipelife Norge.
Store klimaprosjekter – Eramet bygger for en halv milliard i Sauda
Nå er vi innspurten på installasjon av fullskala energigjenvinnings- anlegg. Tre av syv gassmotorer på hver 1,5 MW er i drift, og de fire siste vil være på plass før nyårsskiftet. Da kan vi rampe opp full drift på gjenvinningsanlegget med minst 80 GWh og i størrelsesorden 150 GWh med termisk energi. Energigjenvinningsanlegget koster 400 millioner kroner der 109 millioner kroner er tilskudd fra Enova. Anlegget består av arbeidspakker for bygg, prosessutstyr; rør, mekanisk, elektro og styresystemer og store deler av installasjonsarbeidet er gjennomført ved bruk av dyktige lokale leverandører, sier verksdirektør Rune Dolmen i Eramet Norway Sauda.
Read More
Karbonfangst
Ulike regjeringer har jobbet med å realisere et fullskalaprosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 (CCS) i Norge. Stortinget godkjente Solberg-regjeringens fullskala CO2-håndteringsprosjekt i Meld. St. 33 (2019–2020) ‘Langskip – fangst, transport og lagring av CO2’ i statsbudsjettet for 2021. Totalt skal det investeres 25,1 mrd. kroner i prosjektet. Staten vil dekke om lag 2/3 og industrien vil dekke om lag 1/3 av kostnadene i prosjektets første fase.
Bygger «ny fabrikk» for Silgrain i Elkem Bremanger
Med inntog av 5G og kunstig intelligens (KI) er det en kraftig vekst i elektronikk-applikasjoner som gir oppgang for verdikjeden Silgrain. Vi har investert over 100 millioner kroner for å øke kapasiteten av høy-rent silisium til dette segmentet, og i det ligger det å videre prosessere silisium til et høy-verdi produkt. Fabrikken vi nå bygger kan rute enda flere tonn Silgrain slik at kapasiteten øker fra 8000 til 18000 tonn for delen av vår produksjon som produserer Silisium med høyest renhet. Produksjonen innbefatter en luteprosess der ovnene våre først lager et spesial-designet råstoff som vi kjemisk videre prosesserer til høy-rent silisium, sier verksdirektør Arne Werge-Olsen ved Elkem Silicon Products Bremanger.
Read More
All-time High for Titania
Etterspørselen etter råvarer har vært stabil, og markedet for ilmenitt står seg godt i den globale økonomien. En høy gjennomsnittlig kurs på US dollar er med på å pushe inntektene våre til All-time High. Vi sprenger i fjell og er en betydelig avtaker av dynamitt. Tunge anleggsmaskiner, både innen graving og transport, henter ut fjellmasser med ilmenitt fra gruven som vi knuser, maler, sikter og separerer. Dette oppgraderer vi til et konsentrat med høyest mulig innhold titandioksid (TiO2). Det er dette konsentratet som går inn i pigmentindustrien. Malmen inneholder ca. 18% titandioksid, men vi oppgraderer vårt konsentrat til ca. 44%. Vi fremstiller dette i en komplisert opprednings prosess. Som biprodukter utvinnes konsentrater av magnetitt og sulfider, sier adm. direktør Dag Arve Larsen i Titania.
Read More
Karbonfangst på skip – maritim bærekraft i møte med globale klimamål
Verdens shippingbransje ser på mange ulike løsninger for å redusere klimagassutslippene for å nå langsiktige klimamål. Oppmerksomheten rettes bl.a. mot teknologier som kan kutte CO2-utslippene fra skip på kortest mulig tid. Karbonfangst om bord på skip (CCS) kan bidra betydelig til reduksjon av CO2-utslipp i maritim sektor, og det kan skje raskere enn utvikling og utrulling av de fleste alternative løsninger eller -drivstofftyper. Markedet er enormt med tanke på at det i dag seiler rundt 70.000 handelsskip på verdens hav, sier Sigurd Jenssen, adm. direktør i Wärtsilä Moss AS.
Det grønne skiftet – Hydro aluminium investerer 4,8 milliarder kroner i Norge
Innen 2030 skal vi redusere utslippene med 30% og i 2050 skal aluminium produksjonen være utslippsfri. Det er ambisjonen. I dette løpet ligger det blant annet en prosess for å lage aluminium uten bruk av karbon, parallelt med karbonfangst fra smelteverkene og dekarbonisering av støperiene. Investeringene vi nå gjør forlenger levetiden til verkene våre, styrker forsyningssikkerheten i Europa og bidrar til at Hydro kan innta en lederrolle innen klimaeffektive løsninger, sier Johan Berg, leder for Hydro´s aluminiumproduksjon i Norge.
Laveste karbonavtrykk i avisbransjen
Norske Skog Skogn har det laveste karbonavtrykket i bransjen. Det er vi selvfølgelig godt fornøyd med, men vi jakter kontinuerlig på ytterligere forbedringer. Nylig investerte vi om lag 180 millioner kroner i en ny termomekanisk produksjonslinje (TMP) som erstatter dyrt returpapir med fersk fiber. Et viktig incitament til prosjektet var en tilskuddsfinansiering på mellom 40 – 50 millioner kroner fra NOx-fondet. Den nye TMP-linjen reduserer NOx- og fossile CO2-utslipp, og deponert avfall. TMP linjen går nå gjennom en verifikasjonsperiode. Nå sikrer vi vår posisjon i avispapirmarkedet samtidig som det gir muligheter til etablere oss i nye markeder. Dette vil styrke vår allerede gode miljøposisjon med «Best Available Technology» gjennom store reduksjoner i utslippene av klimagasser, sier fabrikksjef og adm. direktør Håvard Busklein ved Norske Skog Skogn AS.
HAVVIND – TIDSPLAN
Noreg har ein ambisjon om at det innan 2040 skal tildelast område for 30 000 MW havvindproduksjon. I 2020 vart dei første områda på norsk sokkel opna for fornybar energiproduksjon til havs, og styresmaktene har sidan då jobbet med å fastsetje regelverket i tett samarbeid med næringslivet og andre brukarar av havet. I 2023 vart dei første prosjektområda for havvind på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II kunngjorde.
Boliden Odda leder an i det grønne skiftet –
Boliden Odda moderniserer verket, øker produksjonen og tar rollen som verdens grønneste og mest moderne sinkverk etter en investering på åtte milliarder kroner i det grønne skiftet.
– Fremover vil vi øke bemanningen betydelig, og bidra til at folk i Hardanger kan legge trygge planer for en lang og bærekraftig framtid her. Slik handler vi både globalt, med å forsyne framtiden med sink med lavt karbonavtrykk, og lokalt ved å satse på regionen vår og lokalsamfunnet vi er en del av, sier administrerende direktør Helene Seim ved Boliden Odda.
Krav om CO₂-kutt – en viktig pådriver for innovasjon
Belønning for CO₂-kutt virker. NCC har vunnet flere kontrakter i år med CO₂ -kutt i asfaltproduksjonen og dermed fordelaktig miljøvaredeklarasjon (EPD). Statens vegvesen er en sentral pådriver og har gitt asfaltentreprenørene forutsigbarhet i sine investeringsprogram. Nå gjenstår det at fylkene og kommuner følge opp sine miljøkrav. For oss handler det om å produsere asfalt med så lave CO₂ utslipp som mulig og på den måten bidra til at Norge når sine klima-mål, sier André Waage, leder for NCC Industry Asphalt.
Weston Yards posisjonert for nybyggkontrakter til Sjøforsvaret
I den nye langtidsplanen for Sjøforsvaret ligger fornyelse av 12 nye fartøyer. Det kommer prosjekter her som vil tilfalle norske verft og Westcon ønsker å være med i de anbudsrundene som kommer. Vi har hatt vedlikeholdet på de store kystvaktfartøyene i åtte år og nylig vant vi vedlikeholdet for ytterligere 4 år med 4 års opsjoner samt vedlikeholdet av Nansen-klasse fregattene. Dette er viktige avtaler for Westcon, sier Øystein Matre, adm. direktør i Westcon Yards.
Elkem Carbon investerer hundretalls millioner i «Grønn» produksjon
Elektrodemasse utgjør 60% av produksjonen og går til ferrolegerings-industrien. Råvaretilgangen har blitt annerledes etter krigen i Ukraina. Det har vært en utfordring, men vi har utvidet kapasiteten med nye råvarelinjer som har bidratt til nye markeder og produkter. «Grønn» produksjon har åpnet et potensiale for ytterligere vekst. Det investeres hundretalls millioner årlig i produksjonen, – “grønn» utvikling og energieffektivisering. Nå bygger vi også helt nye kaifasiliteter til miljøeffektiv transport fra produksjonen, sier verksdirektør Odd Olsen i Elkem Carbon.
Grønne løsninger – Investerer en halv milliard kroner årlig
Glencore Nikkelverk investerer 165 millioner kroner i ny Hydrogenfabrikk og 200 millioner kroner i nytt renseanlegg. Forbruksøkningen av nikkel forventes å fortsette i takt med elektrifisering og i en verden som blir mer modernisert. Nikkel er et av de viktigste elementer i batterier som har en eksponentiell vekst og samtidig øker nikkel andelen i rustfritt stål mot vanlig stål. Glencore Nikkelverk i Kristiansand produserer verdens reneste nikkel og kobolt, sier Nils G. Gjelsten, adm. direktør ved Glencore Nikkelverk.
CLIMATE CHANGE
Human activities, principally through emissions of greenhouse gases, have unequivocally caused global warming, with global surface temperature reaching 1.1°C above 1850-1900 in 2011-2020. Global greenhouse gas emissions have continued to increase, with unequal historical and ongoing contributions arising from unsustainable energy use, land use and land-use change, lifestyles and patterns of consumption and production across regions, between and within countries, and among individuals.
Klimatiltak i Norge mot 2030
Miljødirektoratet har utredet 85 klimatiltak som gjør det mulig å nå Norges klimamål. Det er behov for flere virkemidler for å utløse utslippskuttene.
Fredag 2. juni 2023 lanserte Miljødirektoratet rapporten Klimatiltak i Norge mot 2030. Den analyserer ulike tiltak som kan kutte utslipp av klimagasser og hvilke barrierer aktørene møter. Analysen peker også på mulige virkemidler som kan utløse utslippsreduksjoner.
Rapporten viser 85 ulike tiltak som vil redusere utslipp fra alle sektorer –
Read More